Skip to main content

Fotostāsts. Pirms bērziem pirmās lapas plaukst

vizuāli stāsti
raksti

2010. gadā bija pirmais eksperiments bērzu sulu vīna izveidē, rezultātā 2011. gadā tika izveidots uzņēmums, bērzu sulu ražotne un vīna pagrabs.

Tagad sulu ražotne ir gan ģimenes uzņēmums un sirdslieta, ar ko Linards Liberts nodarbojās jau septiņus gadus. 2018. gadā tika atvērta jauna un moderna vīna ražotne. „Uzņēmuma mērķis un vīzija - tuvāko divu gadu laikā vēlos, lai mūs apmeklē pēc iespējas vairāk zinātkāri un ieinteresēti ļaudis, kas veicinās popularitāti,” saka pats saimnieks Linards Liberts.

-Ko ražojat no bērzu sulām?

-No bērzu sulām gatavojam vīnu, dzirkstošo vīnu, kā arī sagatavojam svaigu sulu kosmētikai un restorāniem. Mēs esam vienīgie sulas piegādātāji "Madara" kosmētikai, ko viņi izmanto kosmētikas ražošanai.

​-Kur ieguvāt zināšanas, kā pagatavot vīnu no bērzu sulām?

-Man nebija iepriekšējo zināšanu un pieredzes gatavojot vīnu no bērzu sulām. Ne mans vectēvs, ne tēvs nebija to darījuši. Pats eksperimentālā kārtā 2010. gadā izgatavoju pirmo bērzu sulu vīnu.

​Šis ir vienīgais, ar ko mūsu ģimene  nodarbojas, tāpēc arī nosaukums ir Libertu - bērzu sulas un vīni. Šo septiņu gadu laikā esam izauguši tāpēc vērsim vaļā jaunu ražotni, atradīsies blakus, Ikšķilē, pie jau esošā vīna pagrabiņa.

-Kāda ir jūsu darba diena?

-Mana tipiskā darba diena ir ļoti netipiska (smejas), jo pagrabā pie vīna ikdienā es nenāku. Mana darba diena visticamāk ir sestdiena un svētdiena, ja ir tūristi. Vairāk strādāju ar tūristiem no Lietuvas, jo ļoti daudz lietuviešu brauc pie mums ciemos. Līdz ar to šo septiņu gadu laikā esmu iemācījies vadīt ekskursijas lietuviešu, krievu, vācu un angļu valodās.  Lielu gandarījumu sagādā, ja no tā var izdzīvot. Cilvēkiem patīk, tas ko es daru!

​- No kurienes radās šāda ideja par vīnu no bērzu sulām?

-Idejas jau visādas lidinājās gaisā. Sākotnēji nodarbojos ar bērzu pirts slotu izgatavošanu. Tomēr pēc pāris gadiem, kad pirts slotu izgatavošanu biju metis malā un pārdevis uzņēmumu, atgriezos pie bērziem, tikai jau citādākā veidā - pie bērzu sulām.

​Bērzu sulas tecina pavasarī, kad vēl kokiem nav parādījušas lapas. Tas ir īsi pēc sniega nokušanas - marta vidus vai aprīļa sākums, kad sākam darbu pie sulu ieguves.

​-Kādi ir jūsu mērķi tuvākajiem diviem gadiem?

-Lai vairāk apmeklētāju apciemo mūs un, ja pēc diviem gadiem tie būs apmēram 10 000, uzskatu, ka tas būs labs sasniegums. Attiecīgi, ja būs labs eksports uz ārzemēm, tad mērķis būs sasniegts.

IMG_5982.JPG

IMG_5979.JPGblack_w.jpg
IMG_5897 copy.jpg
IMG_5909.JPG

IMG_5947.JPG
IMG_5914.JPG

Autores: Agata Paršina & Kitija Zviedre