Turot pulsu uz bišu dzīvības
Medus ir gandrīz ikvienam iecienīts kārums jau kopš bērnības. Kurš gan mazotnē nav ar kāru muti ēdis medusmaizi vai malkojis tēju ar medu? Tas ir dabisks saldinātājs, kas papildina dažādus desertus un pamatēdienus, tomēr, iegādājoties medu, mēs reti aizdomājamies par to, kā tas tiek ražots un cik tālu ceļu ir mērojis, lai nonāktu mūsu virtuvē.
Evelīna Jansone, Patrīcija Klenoviča, Jeketerina Gordeja, Klaudija Eksteta, Annija Ūsīte, Studentu medijs Skaļāk
Ideja par biškopību un savas zemnieku saimniecības radīšanu ienāca prātā Toma tētim Artūram, kad padomju laikos vajadzēja izšķirties starp mācībām universitātē vai tehnikumā.
Zemnieku saimniecība ir dibināta 1992. gadā, kas iesākās tikai kā biškopība. Sākumā Toma tētis strādāja ar nelielu bišu saimju skaitu, laika gaitā tas palielinājās līdz aptuveni 400 saimēm un 10 hektāriem aramzemes.
Z/S ”Lielvaicēni” nodarbojas ne tikai ar medus, bišu maizes un ziedputekšņu ražošanu, bet arī ar vaska pārstrādi, bišu barības un inventāra tirgošanu.
Toms norāda, ka biškopība ir sezonāls darbs – jāsāk kārtīgi strādāt aptuveni aprīļa vidū līdz pat oktobrim, apmēram 10 līdz 12 stundas katru dienu.
Lai mēs varētu iegādāties medu un citus bišu produktus, cītīgi visu gadu strādā biškopji. Tie uztur un audzē bites, novāc ražu, iztīra un iekārto stropus, kā arī nogādā medu veikalu plauktos.
Medus kēksa recepte:
Ja vēlies pagatavot kādu gardu uzkodu no medus, izmēģini pavisam vienkāršo medus kēksa recepti! Tev būs nepieciešams:
*250 grami medus
*300 grami miltu
*2 olas
*200 grami skābā krējuma
*25 grami sviesta
*1/2 tējkarotes sodas
*1 paciņa vaniļas cukura
*1 tējkarote cepamā pulvera
Solis pa solim:
Medu ar olām saputo un pieliek klāt skābo krējumu, cepampulveri, tad vaniļas cukuru.
Sodu aplej ar citrona sulu un pievieno pie saputotām olām.
Pievieno sviestu, pakāpeniski pieber miltus un iemīca mīklu.
Mīklu lej iepriekš sagatavotā un ietaukotā kēksa formā.
Cep 180 grādos aptuveni 40 minūtes.
Šo un citas medus ēdienu receptes vari atrast tīmekļa vietnē www.medus.lv